Kilpailuluvat

 

Ratsastajan kilpailuluvat on jaettu kategorioihin sen mukaan, minkä tason kilpailuihin luvalla on mahdollisuus osallistua.

 

Lupa

TasoMuuta
E-lupa1-tasoent. seurataso
D-lupa2-tasoent. aluetaso
A-lupa3-5 -tasoesteratsastus, kouluratsastus, kenttäratsastus, ent. kansallisesta tasosta eteenpäin
B-lupa3-5 -tasomuut lajit, ent. kansallisesta tasosta eteenpäin

 

Seuran jäsenmaksu tulee olla maksettuna kuluvalle kaudelle ennen luvan tekoa.

Lisäksi hevosen tulee olla Hippoksen tietokannassa jo 1-tasolta lähtien ja 2-tasolta ylöspäin hevosen vuosimaksu tulee olla maksettuna ja rekisteröityneenä Kipaan.

 


1-tason kilpailut

Esimerkiksi Hingunniemen iltakilpailut ovat 1-tason kilpailuita. Ratsastajalla tulee olla E-lupa. E-luvan saadakseen pitää olla jonkin ratsastusseuran kautta SRL:n täysi- tai perhejäsen. Suosittelemme osallistumaan lupakoulutukseen (lupakoulutus vaaditaan seuraavaa tasoa, eli D-lupaa varten) jossa käydään läpi mm. kilpailusääntöjä ja kuinka kilpailupaikalla toimitaan. Kun kilpailuissa tulee kysymyksiä, älä epäröi nykäistä esim. tuomaria hihasta! 

 • E-kilpailuluvan hinta vuonna 2019 on 10 eur.
 • Hevosen tulee olla rekisteröity Hippoksen tietokantaan.
 • E-luvalla on oikeus kilpailla 1-tason kilpailuissa kaikilla alueilla kaikissa lajeissa.

E-lupa tehdään verkossa itse!

Tästä pääset kilpailuluvan verkkokauppaan.

 

Ohjeita E-luvan tekoon:

 • Mikäli henkilöturvatunnuksesi (hetu) on tallennettu jäsenrekisteriin, pystyt kirjautumaan sisään täyttämällä sähköisen lomakkeen kentät. Mikäli hetu puuttuu, ole yhteydessä seurasi jäsensihteeriin.
 • Sähköpostiosoite on erityisen tärkeä antaa, jotta ohjelma pystyy lähettämään sinulle salasanan myöhempiä kirjautumisia varten. Sähköpostiosoite tallentuu rekisteriin myös oman seurasi ja liiton viestintää edesauttamaan.
 • Ohjelman täytyy muodostaa E-kilpailulupa rekisterissä jo olevalle sportti-id:lle. Mikäli ostaminen ei onnistu eikä rekisteri tarjoa muuta tuotetta kuin ratsastuskouluoppilaiden Green Card -vakuutusta, rekisteritiedoistasi mitä todennäköisimmin puuttuu HETU. Ilmoita seurasi jäsensihteerille hetusi ja kun se on lisätty rekisteriin, toimi kuten yllä on kuvattu.
 •  E-kilpailulupa on valmis, kun pääset lisenssinostolomakkeen viimeiselle välilehdelle. Sieltä voit tulostaa laskun.
 • Mikäli tietosi eivät päivity Kipaan muutaman päivän sisällä, vaikka jäsenmaksu ja lupa on maksettu, ota yhteys emmi.kupiainen@ratsastus.fi
 • Huom! Verkko-osto lähettää sinulle sähköpostissa salasanan, joka ei ole sama kuin se, millä kirjaudut Kipaan. Ensimmäistä kertaa kirjauduttaessa Kipaan käyttäjätunnuksesi on jäsennumerosi ja salasanasi on sukunimesi neljä ensimmäistä kirjainta.

 


2-tason kilpailut

Ratsastajalla tulee olla D-lupa. D-luvan saadakseen pitää olla SRL:n täysi- tai perhejäsen. D-lupa anotaan omasta ratsastusseurasta, KiuRassa lupa-asioita hoitaa jäsensihteeri.

Ratsastajan tulee osallistua D-lupakoulutukseen jossa käydään läpi mm. sääntömuutokset ja muut tärkeät asiat että kilpaileminen ja kilpailupaikalla toimiminen on sitten jouhevaa. KiuRa järjestää lupakoulutuksen aina heti alkuvuodesta. 

Ratsastajalla tulee olla riittävä kokemus /ratsastustaito 2-tason kilpailuihin. Tämän turvatakseen KiuRa edellyttää lupaa anovilta jäseniltään dokumentoituja (tulokset löytyvät Kipasta) tuloksia seuraavasti: 

Kouluratsastus: hyväksytty tulos 1-tasolta, vähintään helppo C -tason luokasta

Esteratsastus: hyväkstytty tulos 1-tasolta, ponit 70 cm ja hevoset 80cm

 • D-luvan hinta vuonna 2019 on 30 eur.
 • Hevosen oltava Hippoksen tietokannassa ja hevosen vuosimaksun (40€) tulee olla maksettuna.
 • D-luvalla on oikeus kilpailla 1- ja 2- tason kilpailuissa ja luokissa kaikilla alueilla kaikissa lajeissa.

 


3 - 5 -tason kilpailut

Este-, koulu- ja kenttäratsastuksessa kilpailevalla ratsastajalla tulee olla A-lupa. A-luvan saadakseen pitää olla SRL:n täysjäsen. A-lupa anotaan omasta ratsastusseurasta. 

 • A-luvan hinta vuonna 2019 on 150 eur.
 • Hevosen oltava Hippoksen tietokannassa ja hevosen vuosimaksun (40€) tulee olla maksettuna.
 • A-luvalla on oikeus kilpailla kaikilla kilpailutasoilla (1-5) kaikilla alueilla este-, koulu- ja kenttäratsastuksessa.

Muissa lajeissa tulee olla B-lupa. B-luvan saadakseen tulee olla SRL:n täysjäsen.

 • B-luvan hinta vuonna 2019 on 60€
 • Hevosen oltava Hippoksen tietokannassa ja hevosen vuosimaksun (40€) tulee olla maksettuna.
 • B-luvalla on oikeus kilpailla kaikissa lajeissa ja kaikilla alueilla 1-2 -tasolla, sekä oikeus kilpailla 3-5-tason kilpailuissa vikellys-, matka-, lännenratsastus-, pararatsastus-, islanninhevosten askellaji- ja valjakkoajokilpailuissa

Huomio kilpailulupaa hakiessasi

että maksujen sekä tietojen rekisteröityminen järjestelmiin vie oman aikansa. 

Kilpailuluvat päivittyvät KIPAan n. 4 arkipäivässä, huomioi tämä maksaessasi lisenssiä (hyvä sääntö on että maksa kilpailulupa VIIMEISTÄÄN viikko ennen ensimmäisten kisojesi ILMOITTAUTUMISAJAN päättymistä. Hevosen vuosimaksun voi maksaa suoraan Kipan kautta ja se päivittyy maksetuksi heti. 

Kilpailulupa on voimassa, kun maksu (sekä jäsenmaksu) on päivittynyt KIPAan. 

Ratsastaja ei voi vaihtaa edustamaansa seuraa kesken kauden, mikäli kilpailulupa on maksettu.

Suomen Ratsastajainliiton (SRL) sivuilla on lisäohjeita kilpailijalle.