Seuran esittely

Historia

Kiuruveden Ratsastajat ry on perustettu vuonn 1988. Perustamisen lähtökohtina olivat ratsastusurheilun lisääminen paikkakunnalla, tuntitoiminnan kehittäminen sekä oppilaitoksella tapahtuvan koulutuksen tukeminen. Ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Ulla Kemppainen. Toinen pj oli Tiina Koivunurmi, ja kolmas Eila Tiikkainen.


Kilpailut

Kilpailutoiminta tuli mukaan v. -90, kun seura järjesti silloisen Kuopion läänin ensimmäiset valjakkoajokilpailut 15-16.9.1990. Valjakkokilpailuja järjestettiin viitenä vuotena, huippuna SM- kisat 1996. Valjakkoajoon tehtyä rataa kehittämällä saatiin harrastus- ja kilpailuvalikoimaan mukaan kenttäratsastus. Maneesin myötä seurakisoja este- ja kouluratsastuksessa voitiin käydä ympäri vuoden.

Kansallisten kisojen järjestämistä laajennettiin pikkuhiljaa; ensin kenttäratsastukseen, sitten esteratsastus ja viimeisimpänä kouluratsastukseen. Vuonna 1999 seura järjesti historialliset viisi kansallista kilpailua. SM-tason kilpailuja on järjestetty vuosina 1996 valjakkoajossa ja 1998, 2000, 2003 ja 2006 kenttäratsastuksessa, lisäksi kilpailumme ovat kuuluneet esim. Senioricupiin, hallisarjaan sekä tähtikisoihin.

Nykyisin Kiura pyrkii järjestämään kahdet 2-3 -tason kilpailuja vuosittain sekä säännöllisesti 1 -tason kilpailuja kuukausittain este-ja kouluratsastuksessa.


Leirit

Leiritoimintaa on ollut pääasiassa kesäisin: alkeis-, jatko- ja kenttäleiri kuuluvat leiritoiminnan runkoihin. 1993 järjestettiin ensimmäiset ratsastusrippikoululeirit, joiden suosio on kivunnut raketin tavoin. Tällä hetkellä seuralla ei ole säännöllistä leiritoimintaa, mutta stay tuned... vuodelle 2019 on suunnitteilla sekä junioreille että senioreille sopivaa kesäkauden tekemistä!


Monipuolista toimintaa

Vuosien aikana on järjestetty paljon monenlaista toimintaa; heppakerhoja, vammaisratsastusta, seuramatkoja ja valmennustoimintaa. Ratsastustunteja järjestettiin Kiuruveden Hingunniemessä Ylä-Savon ammattiopiston tiloissa ja alueella yhteistyössä seuran kanssa. Tuntiratsuina käytettiin oppilaitoksen hevosia, joita seura vuokrasi. Aluksi tunnit pidettiin ulkona oppilaitoksen tallin pihalla, ratsastuskenttä ja maneesi valmistuivat myöhemmin. Nykyisin Kiuruveden alueella ratsastustunteja tarjoavat useat hevosalan yritykset. Koulutusta on järjestetty yhdessä oppilaitoksen kanssa mm. tuomarityöskentelyyn, lännenratsastukseen sekä seuratoimintaan.

Ratsastustunnilla 1995