Seuran esittely

Historia

Kiuruveden Ratsastajat ry on perustettu vuonn 1988. Perustamisen lähtökohtina olivat ratsastusurheilun lisääminen paikkakunnalla, tuntitoiminnan kehittäminen sekä oppilaitoksella tapahtuvan koulutuksen tukeminen. Ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Ulla Kemppainen. Toinen pj oli Tiina Koivunurmi, ja kolmas Eila Tiikkainen. 


Ratsastustunteja

Tuntitoiminta pyörähti todenteolla käyntiin -90 luvun alussa ammattitaitoisten opettajien johdolla. Tunnit järjestetään Kiuruveden Hingunniemessä Ylä-Savon ammattiopiston tiloissa ja alueella. Tuntiratsuina on oppilaitoksen hevosia, joita seura vuokraa.

Aluksi tunnit pidettiin ulkona oppilaitoksen tallin pihalla, ratsastuskenttä valmistui myöhemmin. Nykyisin ratsastetaan maneesissa tai sen vierellä olevilla ratsastuskentillä ja Hingunniemen maastossa ajo- ja ratsastusreiteillä. Ylä-Savon ammattiopiston ja Kiuruveden ratsastajien yhteistyösopimuksen mukaan tunteja järjestetään 2 kertaa viikossa.


Kilpailut

Kilpailutoiminta tuli mukaan v. -90, kun seura järjesti silloisen Kuopion läänin ensimmäiset valjakkoajokilpailut 15-16.9.1990. Valjakkokilpailuja järjestettiin viitenä vuotena, huippuna SM- kisat 1996. Valjakkoajoon tehtyä rataa kehittämällä saatiin harrastus- ja kilpailuvalikoimaan mukaan kenttäratsastus. Maneesin myötä seurakisoja este- ja kouluratsastuksessa voitiin käydä ympäri vuoden.

Kansallisten kisojen järjestämistä laajennettiin pikkuhiljaa; ensin kenttäratsastukseen, sitten esteratsastus ja viimeisimpänä kouluratsastukseen. Vuonna 1999 seura järjesti historialliset viisi kansallista kilpailua. SM-tason kilpailuja on järjestetty vuosina 1996 valjakkoajossa ja 1998, 2000, 2003 ja 2006 kenttäratsastuksessa, lisäksi kilpailumme ovat kuuluneet esim. Senioricupiin, hallisarjaan sekä tähtikisoihin.

Nykyisin Kiura pyrkii järjestämään kahdet 2-3 -tason kilpailuja vuosittain sekä säännöllisesti 1 -tason kilpailuja kuukausittain este-ja kouluratsastuksessa.


Leirit

Leiritoimintaa on ollut pääasiassa kesäisin: alkeis-, jatko- ja kenttäleiri kuuluvat leiritoiminnan runkoihin. 1993 järjestettiin ensimmäiset ratsastusrippikoululeirit, joiden suosio on kivunnut raketin tavoin. Tällä hetkellä ei leiritoimintaa ole, mutta järjestämme koulu- ja estekurssin kesän alussa.


Monipuolista toimintaa

Vuosien aikana on järjestetty paljon monenlaista toimintaa; heppakerhoja, vammaisratsastusta, seuramatkoja ja valmennustoimintaa. Koulutusta on järjestetty yhdessä oppilaitoksen kanssa mm. tuomarityöskentelyyn, lännenratsastukseen sekä seuratoimintaan.

Ratsastustunnilla 1995